Učitavanje...

Značajniji faktori rizika za pulmološke bolesti

Nedovoljna fizička aktivnost i preobilna ishrana

Smanjenje fizičkog rada u svakodnevnim aktivnostima uz nedostatak izgrađene navike kod većine ljudi za bavljenje rekreacijom, fizičkim vežbama i sportom, uslovljava smanjenje potrošnje energije, uz neminovno smanjenje psihičkog i mišićnog tonusa, koji su neophodni za obavljanje normalne funkcije pluća. Zapravo, cilj respiratorne rehabilitacije je smanjenje simptoma bolesti, poboljšanje kvaliteta života, kao i poboljšanje fizičkog i emocionalnog učešća u svakodnevnim aktivnostima. Da bi se ovi ciljevi postigli sveobuhvatni program respiratorne rehabilitacije teži da za svakog bolesnika kreira individualni, multidisciplinarni program koji, kroz preciznu dijagnozu, lečenje, vežbanje i emotivnu potporu, stabilizuje ili poboljšava fiziološke i psihopatološke promene plućnog bolesnika, pokušavajući da mu vrati najviši mogući stepen funkcijske sposobnosti. Za stabilnost telesne težine potreban je uravnotežen odnos između energetskog unosa i energetske potrošnje. Neravnoteža može nastati pri smanjenoj, normalnoj i povećanoj energetskoj potrošnji. Psiho-socijalno savetovanje uz saradnju pacijenta je temelj i pružena slika da pacijent sam shvata da će razgovor sa iskusnom osobom, što se za našu ordinaciju zna, rezultirati samo pravilnom ishranom i energetskom potrošnjom.

Povećan stres

Izloženost čoveka povećanom stresu u najširem smislu i neizgrađenost mehanizama kod pojedinaca da "abreaguju" psihičke stresove i udare, dovodi do raznih neurohumoralnih reakcija u organizmu, a pre svega do pojačanog lučenja adrenalina, koji oštećuje niz organskih sistema među kojima značajno mesto zauzimaju pluća sa svojom finom građom i gracilnom strukturom krvnih sudova.

Pušenje

Dugogodišnje i posebno neumereno pušenje, sa štetnim uticajem nikotina, benzil pirena, CO i drugih štetnih materija, dovodi do oštećenja sluzokože traheobronhijalnog sistema, remeti mehanizme "samočišćenja i odbrane" pluća, a istovremeno povećava mogućnost nastanka zloćudnih bolesti pluća.

Infekcije

Infekcije, bilo bakterijske ili virusne, značajno doprinose nastanku raznih bolesti pluća, pa se iz tog razloga i podvlači značaj vakcinacije, kako protiv sezonskog gripa, tako i protiv bakterijskih izazivača.

Alergije

Alergije zauzimaju posebno mesto na „tronu“ plućnih bolesti. Važno je znati da je potrebno da se rizične grupe, odnosno grupe gde postoji genetska predispozicija za nastanak alergijskih bolesti na vreme ispitaju i usmere u odgovarajuće životno i radno okruženje, u kome neće biti eksponirani inkriminisanim materijama, koje u dovoljnoj količini mogu uzrokovati bolest i značajno uticati na kvalitet života pacijenta. Često se događa da se pod „okriljem“ uporne kijavice ili sinuzitisa zapravo kriju alergijske reakcije, pa je u tom smislu vrlo značajno na vreme otkriti prave uzroke, kako bi se pravovremenim i potpunim tretmanom posledice alergija u potpunosti eliminisale ili značajno umanjile.

U međusobnoj interakciji pojedinih faktora rizika multipliciraju se i štetni efekti koji daju veća oštećenja; pa se iz svega rečenog podvlače mere PREVENCIJE.